Historia

Svenskar gillar verkligen sin bingo och det har dem gjort länge, spelet kom till Sverige på 1960-talet och idag är det genom onlinebingon mer populärt än någonsin. Men spelets historia är betydligt äldre än så, bingons förfader var ett lotteri i Italien som startade redan på 1500-talet. Det var ett statligt lotteri som hette ”il Gioco del Lotto in Italia”, man spelade det varje lördag och gör det fortfarande än i dag.

Från Italien spred sig sedan detta lottospel ut över Europa och för varje nytt land det kom till så förändrades det lite grann. Det som idag kallas Bingo fick sitt namn och sina regler när spelet från Italien kom till USA på 1920-talet. En leksakshandlare snappade upp spelet när han besökte en marknad och kallade det för Beano, när han sedan spelade det med sina vänner var det en av dem som råkade säga fel när hon vann och utbrast Bingo! Istället för Beano och därmed fick spelet sitt nuvarande namn.

Bingo i Sverige

Lottospelet som är bingons förfader kom till Sverige i en något mer ursprunglig form redan på 1700-talet och är fortfarande idag det spel vi kallar just Lotto. Men Bingon i sin nuvarande form kom alltså inte förrän på 1960-talet och då från vår granne Danmark. Det var en idrottsklubb i Skåne som varit på en resa till Danmark och där sett hur deras idrottsklubbar använde sig av bingon för att tjäna in pengar till klubben. Dem bestämde sig för att prova det här och det blev genast stora framgångar. Under senare delen av 70-talet och under 80-talet så dalade bingon något i popularitet och det var mest pensionärer som spelade. Det var under början av 1990-talet som den verkligen steg i höjden igen tack vare TV-programmet Bingo Lotto.

Idag spelar vi mestadels online men det finns fortfarande ett hundratal licensierade bingohallar kvar i Sverige. Onlinebingon omsätter idag miljardbelopp varje år och folk spelar bingo som aldrig förr. Det har blivit den nya ”nätpokern” och det verkar inte avta, snarare ökar populariteten för varje dag som går. Alla spelar bingo och fördomarna om ålderstigna tanter och farbröder har nästintill försvunnit.